Flori: 267
   flori de camera (143)
    flori cu frunze decorative
    flori decorative infloritoare
    palmieri
    suculente
   flori de gradina (115)
   floristica (8)
Acasa > Flori > flori de camera

primula

Primula- numele plantei vine din latinescul "primus" care inseamna primul. Aceste flori apar deja la sfirsitul iernii.Ele dau startul la un nou sezon floral.In unele locuri cu clima blinda ele apar la sfirsitul lunii februarie.Cu o inaltime mica de doar 5-15 cm , cu niste flori stralucitoare  si de multe ori bicolore  ale primulelor fac un adevarat carnaval de primavara.Florile de primula apar din mijlocul rozetelor   de frunze.
Primulele reprezinta o foarte mare familie, in care  se deosebesc diferite forme  de crestere.
       1.Primulele sferice(P.denticulata) fac inflorescente   rotunde.Aceste  primule in perioada de inflorire aproape ca nu au frunze.Abia cand timpul de inflorire se incheie, frunzele se dezvolta complet.
        2.Primulele roze(P.rosea) .fac inflorescente cu tulpini  mai inalte.In perioada de inflorire  frunzele  sunt foarte mici, lunguiete.Ele isi deschid florile de un  rosu carmin pana la roz
        3.Primuleler etajate(hibrizi de P.japonica) fac flori pe etaje,unele tije florale mai inalte altele mai joase, dar infloresc in acelas timp.Soil "Millers Crimson\\\\\\\' face flori mari, rosii.
        4.Primulele pernite(Primula vulgaris)- o vedeti in imagine   ating o inaltime  de 5-16 cm si insufletesc gradina  din martie, cu florile mari care rasar din rozetele de frunze.

Primulele care infloresc devreme,cum sunt primulele sferice si cele pernite, dar si primulule de cimp-ciubotica cucului
 arata bine in ghivece, pe balcon si terasa.Dupa inflorire , se replanteaza in gradina.  De asemenea  ele pot fi aduse din gradina  in casa.Se planteaza toamna tirziu in ghivece,se lasa sa stea  afara  pina la inceputul  lunii februarie .Apoi se aseaza primulele in casa , intr-o camera racoroasa si luminoasa.Florile apar rapid si pot tine inflorite chiar mai multe sapatamini.Dupa inflorire primulele se replanteaza in gradina.
     La marginile padurilor si pe dealuri  apar  primavara primulele salbatice  , numite si ciubotica cucului(Primula veris), care face flori galbene.Planta creste bine in locurile semiumbrite, la umbra arbustilor si in gradinile naturale.Infloreste de o culoare galbena aprins.
Un alt soi de ciubotica cucului inalta(Primula elatior).Originara  din cimpiile si padurile  rare si uscate ale Europei, ciubotica cucului  p[refera locurile insorite si pamintul destul de uscat, calcaros.

160x600px