arta gradinii: 11
   gradina obiect estetic (1)
   gradina persana (1)
   gradina viitorului (1)
   gradinile americane (1)
   gradinile arabe (1)
   gradinile chineze (2)
   gradinile in sec xx (1)
   gradinile indiene (1)
   gradinile japoneze (2)
Acasa > arta gradinii > gradinile americane

gradini americane.

Civilizatia americana poate fi impartita in doua epoci: pre si post coloniala.I functie de aceste doua mari epoci , civilizatia americana  se incadreaza tipului  de cultura oriental sau  occidental european.Civilizatia urbanistica americana din vekime  dispunea de mari    orase cu  palate,temple cu \\\\\\\\\\\\\\\'gradini plutitoare\\\\\\\\\\\\\\\', ca cele din Kasmir,Orasul  Tenochtitlan, fondat pe la 1325 , pe malul unui lac , era un megalopolis  format din doua parti  unite intre el din trei diguri.
  Acest oras era un  Babilon american  bogat, puternic, cu minunate gradini amplasate  pe malul lacului  Texacoco, gradini terasate, ca si cladirile, cu  pavilioane  si  canale imense  si mai ales cu o bogatie si diversitate  florala.In acest oras situat la  2260 m inaltime , fiecare casa avea gradina sa cu flori.
    Noile gradini aparute in sec xviii  erau modeste , fara stil , ele reflectind gradul de  de dezvoltare a civilizatiilor  transferate pe  noul continent. Au ramas totusi celebre  citeva gradini din Florida;gradina magnoliilor, gradina chiparosilor,un fel de gradina pe apa, celebra si astazi.
     Supercivilizat , continentul american este vazut de unii ca o \' imensa gradina\' ce lupta cu inamicii  ei: jungla, desertul, clima, urbanistica agresiva.Orasul american vrea sa recupereze  gradina amenintata . Cel mai  inalt  zgirie nori  din anii 40 Rockfeller-Center din New-York , un fel de oras-turn, aminteste, datorita  teraselor-gradini amenajate  la diverse niveluri, de gradinile suspendate  ale Semiramidei.Pe aceste terase sunt darduri vii , bazine, arteziene, flori , mici cascade
160x600px