arta gradinii: 11
   gradina obiect estetic (1)
   gradina persana (1)
   gradina viitorului (1)
   gradinile americane (1)
   gradinile arabe (1)
   gradinile chineze (2)
   gradinile in sec xx (1)
   gradinile indiene (1)
   gradinile japoneze (2)
Acasa > arta gradinii > gradinile japoneze

gradinile japoneze

Japonezii cultivau si ei gradini din  timpuri foarte veki, dar arta au preluat-o  prin intermediul coreenilor  de la chinezi. Gradina japoneza este  una peisager-clasica, deoarece japonezii sunt  sunt mai putin bizari decit chinezii  si au un deosebit simt al ordinii. Japonezii au" ritualizat" gradinaGradina japoneza este strabatuta  de o dimensiune morala, este patrunsa  adinc de spiritul budhist.Gradina japoneza desi  a retinut toate elementele  esteticii chineze , are totusi individualitatea ei.Gradina era si este si azi un  loc de  refugiu in care putea sa fioe contemplata frumusetea  opusa mizeriei  vietii cotidiene..Gradina era privita  ca o fiinta melancolica , gatita cu perle de roua , vizitata de luna, tulburata de furtuna, inviorata si insorita dimineata.Gradina si omul traiesc impreuna melancolia peisajului.
    Multe din sarbatorile acestui popor  aristocrat se petreceau  in gradina.Anul nou japonez incepea  in februarie, astfel incit  sarbatoarea   ce marca  un an nou  era si sarbatoarea   ce saluta venirea primaverii . In aceste zile oamenii se adunau  in gradina sa  se bucure  de prunul inflorit,, pe care il venerau in mod deosebit si-l numeau "cel ce infrunta  gheata". Luna maertie  era luna florilor de piersic. In aprilie urma sarbatoare ciresului  japonez : in haine noi , bogatii si saracii  se adunau in gradini  sa se bucure  de florile  liveziloe de ciresi, livezi care formau o parte a parcului. In mai , in calendarul floral al  japonezilor , vin la rind  sa fie sarbatorite  glicinele.Fuji, dupa numele carora  japonezii si-au botezat cel mai frumos munte -Fujiyama.Fujiwara se num ea in traditiea lor cea mai veche   familie ce cobora din zei si numele ei insemna"cimp de glicine". In iunie infloresc stingeneii, in iulie  lotudii, incarcati de simboluri si legende, transforma  helesteiele in gradini miscatoare galbene, alb, roz. August si septembrie  sunt  lunile in care infloresc  numeroasele siuri de  hibiscu, iar in octombrie  vine luna crizantemelor , pe care japonezii le venereaza si azi prin expozitii  de crizanteme, din care nu lipsesc  aranjamentelew florale in forme bizare.Emblemele imparatilor  japonezi  aveau ca simbol crizantemas.Noiembrie si decembrie  sint lunile cameliilor si  ale florilor  de ceai.
     Azaleele si orhideele , bujorii si multe alte flori completeaza lista florala a japonezilor.Totusi nu in varietatea florala se afla celebritatea japonezilor, ci in atitudinea lor  fata de flori.Japonezii nu au gradini de flori ca europenii, ei au copaci infloriti si ikebana.Pietrele nu lipsesc nici ele  din gradina japoneza.Erau si sunt asezate in grupuri de 3,5,7 sau 10.Pentru a se evoca unele caracteristici  ale peisajului  stincos, se aduceau pietre   din regiunile stincoase .Japonezii  aveau  gradini de cimpie, de munte, de riuri, de stinci.
                                            vezi continuare in urmat pagina...............
160x600px