arta aranjarii : 6
   alcatuirea compozitiilor (1)
   ikebana scola japoneza a arahj (3)
   pastrarea florilor taiate (2)
Acasa > arta aranjarii  > ikebana scola japoneza a arahj

ikebana

IKEBANA   este tehnica artistica de aranjare a florilor (in vase) dupa anumite principii,arta  aranjamentelor florale in stil japonez,arta tablourilor vii.
Termenul de ikebana provine din japonezul  ikeru  , ce inseamna a  aranja , si  hana, ce inseamna  floare.Ikebana este o forma de arta , foarte sofisticata si frumoasa, ce pun accentul pe forma si echilibru, generind o stare meditativa si pasnica atit celui ce realizeaza aranjamentul cat si celui ce il contempla.
Aranjarea florilor este o expresie a vitalitatii, a competitiei neintrerupte  dintre viata si moarte, o areta incarcata de simboluri  care a devenit o parte  indispensabila a interioarelor japoneze.Placerea pentru aranjarea florilor  cauta sa exprime pacea sufleteasca, echilibrul din natura si al naturii cu omul.
ISTORIE SI ORIGINI.   Aranjamentele ikebana au aparut in secolul al v1-lea , si au fost folosite mai intai la decorarea templelor budiste din Japonia.Treptat ele au inceput sa faca parte  din viata zi de zi  a locuitorilor din aciasta parte a globului.Ocupind un loc de seama in altarul familiei  din fiecare casa , aranjamentul beneficia de acelas respect  acordat lui Budha.
   Un samurai putea sa fie preocupat de actiunile sale mai mult decit orice, dar in acelas timp putea gasi o  mare satisfactie  si liniste sufleteasca privind o modesta floare,intr-un tot atit de modest vas.
   Japonezii au la inceputul primaverii unul dintre cele mai frumoase festivaluri, denumit hanami, cel al admirarii pomilor  ume(cais japonez) sau sakura(ciresii japonezi) infloriti, si apoi toamna festivalul crizantemelor.Arboroo de cires-cerasus pseudocerasus-sunt cultivati doar  pentru florile lor , deoarece fructul ciresului japonez este foarte mic si nu este comestibil.Ei au dezvoltat un adevarat cult al florii si au ridicat aranjarea florilor la rang de adevarata arta , care poate fi intilnita  sub denumirea de ikebana, cado sau seika.

                                 continuare in urmatoarea pagina....

160x600px