vreau sa stiu mai multe despre: 36
   ardisia (1)
   aronia (2)
   avocado (2)
   bamia (2)
   cafea (3)
   goji (1)
   gutui japonez (3)
   iosta (1)
   kiwi (4)
   maslinul (1)
   momordica (1)
   monarda (3)
   murul (1)
   paulownia (1)
   plante de cimp (2)
   rabarbura (0)
   raflesia arnoldi cea mai mare (1)
   socul (1)
   solanum marul dragostei (1)
   tomate de copac Cyphomandra (1)
   zizifus (3)
Acasa > vreau sa stiu mai multe despre > kiwi

kiwi-arbust cu vite lungi

Kiwi este un arbust cu vite lungi, lemnoase si foarte viguroase.Se aseamana cu o liana, si are un aspect  de arbust catarator.Poate creste in inaltime  piina la 3,5 m, in latime- pina la 4,5 m si  in lungime- pina la 3,6 m.
    Florile sunt mari , au 2,5-5 cm diametru, parfumate de culoare alba-crema.Infloreste din mai pina in iunie.
    Frunzele sunt  mari, de culoare  verde inchis , de forma ovala-rotunda.Frunzele si lastarii  tineri sunt acoperiti cu perisori rosiatici, dar frunzele  mature   sunt de culoare verde  inchis pe partea  superioara si  albi pe partea inferioara.
    Kiwi face lastari foarte lungi.Cel mai practic sort folosit in teritoriu este  issai (Actinidia arduta) care creste in inaltime 2-3 m.
    Dupa plantare , se cultiva mai intai o tulpina inalta de 60-80 cm si apoi se orienteaza 4-6 lastari  laterali din dreapta si stinga tulpinii.Se repartizeaza aceste ramuri pe cit e posibil cit  mai uniform  pe un suport de catarat Plantele se intineresc in fiecare  an  primavara-se indeparteaza care au facut fructe  anul trecut si se scurteaza  toti lastarii anuali pina la circa 1 m lungime. In timpul  taerii de vara  din august , se scurteaza toti lastarii , care fac fructe pina la citeva frunze  deasupra ultimului fruct. Lastarii principali  se taie pe locul , unde mugurii  noi cresc in directie opusa.Astfel fructele de pe lastari  vor fi mult mai bine hranite, capata mai multa lumina si se coc toamna mai devreme si mai uniform. Sortul  Issai se autopolenizeaza si face pina la 5 kg de fructe.
    Inmultire---se poate inmulti prin seminte   si prin butasi.Semintele din fructe cumparate de la magazin pot fi plantate primavara.Se foloseste un amestec de pamint  fin, nisipos, care trebuie mentinut umed .Semintele incoltesc in 4-5 sapatamini. Plantele obtinute astfel  trebuie altoite  pentru a produce arbusti vigurosi.Kiwi cumparati din sere   sunt de obicei deja altoiti, care au un avantaj mai deosebit  de cel din seminte. 
      Arbustii obtinuti din butasi  sunt de obicei mai rezistenti la frig . Daca se usuca  pina la nivelul solului , un kiwi obtinut din butasi  va da lastari noi la primavara, cu aceleasi caracteristici  ca planta initiala.
                                va urma in pag.urmatoare..........

160x600px