legende despre flori: 22
   legenda crizantemei (1)
   legenda albastrelei (1)
   legenda bujorului (1)
   legenda crinului (3)
   legenda despre trandafir (3)
   legenda ghiocelului (1)
   legenda gladiolei (1)
   legenda iasomiei (1)
   legenda irisilui (1)
   legenda lacramioarei (1)
   legenda lalelei (1)
   legenda liliacului (1)
   legenda macului (1)
   legenda narcisului (1)
   legenda panselutei (1)
   legenda toporasului (1)
   legenda zambilei (1)
Acasa > legende despre flori > legenda despre trandafir

legenda trandafirulu

O legenda  ne spune ca in Gradina Raiului toti trandafirii erau de culoare alba-semnul puritatii. Cind Adam si Eva  au facut pacatul primordial si Dumnezeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii de rusine s-au inrosit-de atunci trandafdirii rosii semnifica dragostea pasionala, sunt ce-a mai jingasa modalitate de a  spune-- te iubesc.In luna iunie , cind trandafirii sunt in floare, se petrec mai multe nunti.
  In India veke eczista un obicei , conform caruiea  cel ce aducea imparatului un trandafir  putea sa-i ciara orice. In vekiul I ran , tara apersilor poetii ia-u inchinat trandafirului sute de volume.In limba persana trandafirului i se zicea giul si persii isi numeau tara giulistan-gradina de trandafiri.In egipt tufele de trandafir  se cultiva  inca de prin sec 1 i.e.n.
   Dupa cum afirma Anacreon, trandafirul a luat fiinta din spuma alba ca laptele , care invelea corpul Afroditei, caind zeita dragostei  a esit din undamarii..Una dintre numeroasele legende sustine ca trandafirul isi datoreste provenienta Dianei, zeitei vinatoriei.Indragostita de Amur, zeita i-l temea din cauza Rozaliei, o nimfa draguta.Cuprinsa de o minie salbatica, ea o ademeni pe nefericita in tufis de scorombar si ranind-o cu spinii acestui tufar ghimpos o  omori.Gasindu-si iubita neinsufletita ,Amur prinse  a varsa lacrimi amare, ce cadeau pe scorombar.Stropita de lacrimile lui, tufa prinse a  se  acoperi cu niste flori minunate-cu trandafiri.
   In Grecia  trandafirul era simbolul  dragostei si frumusetei.Grecilor le placeau ghirlandele de trandafir , ei impodobeau cu trandafiri  carul de luota  al soldatului , ce se intorcea victorios  din razboi, ii presarau cu aceste flori drumul.Coroana de trandafiri impodobea capul miresei , cararea ce ducea  spre casa ei si asternutul nuptial erau presarate cu petale parfumate   de trandafiri.
   Dragoste pentru trandafir uneori depasea  limita rationalului.Dusumeaua salii  de ospaturi , in care Cleopatra , regina Egiptului l-a primit pe Marcus Antonius , afost acoperita  cu un strat de petale de trandafir gros  de un cot.
160x600px