legende despre flori: 22
   legenda crizantemei (1)
   legenda albastrelei (1)
   legenda bujorului (1)
   legenda crinului (3)
   legenda despre trandafir (3)
   legenda ghiocelului (1)
   legenda gladiolei (1)
   legenda iasomiei (1)
   legenda irisilui (1)
   legenda lacramioarei (1)
   legenda lalelei (1)
   legenda liliacului (1)
   legenda macului (1)
   legenda narcisului (1)
   legenda panselutei (1)
   legenda toporasului (1)
   legenda zambilei (1)
Acasa > legende despre flori > legenda ghiocelului

legenda ghioceluli

Legendele balcanice povestesc despre  ghiocei care au aparut dupa ce  mai multi copii au fost alungati de  catre parinti  si lasati in viscol . Neavind nici un loc unde sa se adaposteasca  ei au murit.Dar Dumnezeu a hotarit ca trupurile lor sa le transforme in  in ghiocei.

O alta legenda spune ca  ghioceii au aparut in momentul in care Adam si Eva au fost alungati din rai.Ajunsi pe pamint si nemaivazind atita viscol  si ninsoare au cautat sa se intoarca in Rai, dar nu au mai gasit drumul.Atunci ingerul care ii insotea a luat un bulgare de zapada, peste care a suflat si s-a transformat   in ghiocei. Odata cu aparitiea ghioceilor, nametii se topesc si pamintul simte ca vine primavara.Pe data de 2 ianuarie italienii impodobesc  statuiea Sfintei Fecioare  cu ghiocei si ghirlande, asociind aceste flori cu puritatea.

Ghioceii sunt un leac impotriva epilepsiei problemelor neurologice si neuromusculare, dar si impotriva bolii Alzheimer.

Moldovenii obisnuiesc sa daruiasca un buchet de ghiocei la 1 martie alatur de un martisor pentru a purta noroc pe intreg parcursul anului.Ghioceii , daca primavara e devreme se ofera de sarbatoarea zilei indragostitilor  de sf Valentin si Valentina.,transmitind mesage de bunavointa , sanatate si prosperitate.
160x600px