legende despre flori: 22
   legenda crizantemei (1)
   legenda albastrelei (1)
   legenda bujorului (1)
   legenda crinului (3)
   legenda despre trandafir (3)
   legenda ghiocelului (1)
   legenda gladiolei (1)
   legenda iasomiei (1)
   legenda irisilui (1)
   legenda lacramioarei (1)
   legenda lalelei (1)
   legenda liliacului (1)
   legenda macului (1)
   legenda narcisului (1)
   legenda panselutei (1)
   legenda toporasului (1)
   legenda zambilei (1)
Acasa > legende despre flori > legenda lacramioarei

lacramioare

Lacramioare  sau margaritare. O legenda veke spune , ca traiau intr-o imparatie o sora si un frate.P e toate pajistile  si padurile imparatiei, jucindu-se erau impreuna.Deodata s-a abatut peste imparatie o boala grea si necrutatoare, care matura multe veti omenesti.Nu a fost scutita  si unul din copii -surioara, care molipsindu-se a murit.A plins mult fratele dupa surioara sa. Fratele s-a dus in lume  sa nu fie vazut cum isi plinge sora.   Pe toate cimpiile si vaile unde s-au jucat fratele si sora au aparut   aceste jingase  flori. Se spune , ca din lacrimile lui au crescut aceste flori nestemate- lacramioare, margaritare.
O alta legenda slavona  din strabuni ne povesteste urmatoarele.Volhova, fiica imparatului apelor, era indragostita de neinfricatul Sadco.Odata ea vazu in stralucirea lunii doua siluete, in care il recunoscu pe iubitul; sau, care o imbratisa pe Liubava, o fata de pe pamint.Fire mindra, fata imparatului isi intoarse privirea si se indeparta de acel loc.Din okii ei albastri fermecatori au prins sa curga lacrimi  curate si numai luna a vazut cum aceste lacrimi curate s-au transformat  in flori gingase , impodobite cu margaritare fermecate.De atunci lacramioara este considerata simbolul dragostei curate si duioase.
Dar iata o alta legenda.Margaritarul s-a indragostit de incintatoarea primavara.Zina usuratica i-a aratat florii  destula bunavointa , si margaritarul a inflorit de fericire.Dar zeita urma sa intreprinda o calatorie in jiril lumii si a uitat de floarea margarit. Atunci din strafundurile inimii lui s-au scurs lacrimi de dor .
    Conform altei legende margaritarele sunt picaturi de transpiratie inbalsamata, varsate de Diana, zeita vinatoriei, ce fugea  cautind sa scape de Faunul , care-0 urmarea.
     La unele popoare lacramioarele se numesc clopotei albi sau crini de vilcele, deoarece le plac locurile joase.

160x600px