legende despre flori: 22
   legenda crizantemei (1)
   legenda albastrelei (1)
   legenda bujorului (1)
   legenda crinului (3)
   legenda despre trandafir (3)
   legenda ghiocelului (1)
   legenda gladiolei (1)
   legenda iasomiei (1)
   legenda irisilui (1)
   legenda lacramioarei (1)
   legenda lalelei (1)
   legenda liliacului (1)
   legenda macului (1)
   legenda narcisului (1)
   legenda panselutei (1)
   legenda toporasului (1)
   legenda zambilei (1)
Acasa > legende despre flori > legenda toporasului

legenda toporasului

Toporasul  este o planta cunoscuta de primavara.Mai este cunoscuta sub denumirea de micsunea, tamiioara,floare domneasca, cirligel, cocosel,pantofiori, violeta s.a.Sunt niste flori foarte parfumante, amintesc de mirosul de tamiea.De  aici  si denumirea de tamioara.
Legenda spune , ca regele Ghetii si-a dorit o mireasa  ,care sa-i  poata topi inima si sa-i aduca fericirea.Astfel , i s-a gasit o fata pe nume Violeta, de care acesta s-a indragostit., facindu-l mai bun.Violetei i s-a facut dor de oamenii  intre care traise si a cerut regelui Ghetii sa se poara reintoarce la oameni in fiecare primavara si apoi sa revina in imparatiea Ghetii.Regele i-a implinit dorinta si astfel a aparut aceasta minunata floare.
O  alta legenda spune, ca una diontrer frumoasele fiice ale lui Atlas , fiind urmarita de razele arzatoare ale lui Apolo,zeul soarelui,i s-a adresat lui zeus , implorindu-i protectia .Atunci maritul stapin al fulgerului  a ascuns-o  intr-un cring umbros , transformind-0 intr-un toporas inbalsamat.
   De altfel au indragit toporasii nu numai grecii antici , ci si romanii.poetii romani  au cintat frumusetea acestor flori, iar in unele orase  ale Siciliei imaginea  toporasului era imprimata  pe monete..La vekii gali toporasul simboliza  neprihanirea  si modestia ; in ziu de nunta  asternutul nuptial era presarat cu toporasi.
  Toporasii au fost cintati de marii poeti Secspir si Seli.O deosebita dragoste le purta si  Ghiote.El visa ca Veimarul,orasul sau drag, aidoma  Atenei antice,sa se scalde in minunatul parfum de toporasi, deaceia de fiecarea data , cand esea la plimbare , el semana aceste flori  peste totlocul, unde era posibil. Era un zelator al toporasilor si renumitul rus  I.S.Turghenev.

Simbolizare-toporasul este un simbol al iubirii  si al fertilitatii.

160x600px