legende despre flori: 22
   legenda crizantemei (1)
   legenda albastrelei (1)
   legenda bujorului (1)
   legenda crinului (3)
   legenda despre trandafir (3)
   legenda ghiocelului (1)
   legenda gladiolei (1)
   legenda iasomiei (1)
   legenda irisilui (1)
   legenda lacramioarei (1)
   legenda lalelei (1)
   legenda liliacului (1)
   legenda macului (1)
   legenda narcisului (1)
   legenda panselutei (1)
   legenda toporasului (1)
   legenda zambilei (1)
Acasa > legende despre flori > legenda zambilei

legenda zambilei

Legenda spune , ca Hyacinthus , care in greaca inseamna nestemat, giuvaier,fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tinar de o frumusete rara,fiind favoritul lui Apolo.Intr-o zi , pe cind se antrena la aruncarea discului a fost lovit de Zerphyrus , care era gelos pe acesta si a murit.Apolo a creat din singele  lui Hyacinthus  o floare , care  i-a purtat numele.


O alta legenda vorbeste despre un vas  genovez care a naufragiat, din care  acazut o ladita de zambile si plutind spre coasta Tarilor de jos  au ajuns la mal si gasind conditii prielnice si plaja s-a umplut cu zambile inflorite.Localnicii , incintati de parfumul florilor si culorilor lor pastelate au inceput sa le cultive in gradinile lor.

Intr-o alta legenda se spune,cafloarea de hyacint  a rasarit din singele lui Ajax,a carui infringere de catre Ulysses in disputa legata de armele lui Achilles, l-a aruncat intr-o stare de nebunie.Orbit de furie,  Ajax  a omorit toate oile armatei grecesti, luindu-le drept inamicii sai, iar atunci cind si-a dat seama ce a facut, s-a sinucis, din singele lui aparind o floare rosie, purtind initialele sale AJ.

Florile de zambila Hyiacint  erau dedicate  lui Apollo, zeul soarelui  si al artelor. De  aceia aceste flori  sunt  folosite  ca simbol al jocurilor si sporturilor, dar si simbol al grabei, indraznelii, semetiei.

Zambila albastra semnifica constanta in dragoste, iar cea rosie sau roza simbolizeaza o natura jucausa.Zambila galbena este un simbol al geloziei.Zambila alba semnifica  frumusete netainuita, neascunsa.
160x600px